Metoder
Der findes desværre ikke én metode, der virker for alle, som er afhængige af alkohol eller stoffer, så i det daglige forsøger vi at sammensætte det behandlingsforløb, der passer til den enkelte.
Vores udgangspunkt er: "Vi ser rusen som en løsning, og vi kan hjælpe dig med at finde problemet" Derved siger vi, at behandlingen er en opdagelsesrejse, som vi sammen begiver os ud på.
Vi arbejder ud fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer for god behandling - og vi er inspirerede af flere metoder herunder særligt:
Kognitiv terapi
Kognitiv terapi (også kaldet kognitiv adfærdsterapi) er en af de metoder, hvor der er god dokumentation for effekten.
Kognitiv terapi har fokus på nutiden - og behandlingen tager udgangspunkt i konkrete situationer fra hverdagen. Terapien bygger på at der er en sammenhæng mellem vores tanker, vores følelser og vores adfærd. Ved at arbejde med vores tanker, kan vi påvirke vores følelser og handlinger. Første skridt er ofte at blive opmærksom på vores tanker og lære at se forskel på, hvad der bare er tanker – og hvad der faktisk er virkeligt. Et element i kognitiv terapi er ofte at udsætte sig for de ting som er svære f.eks. at blive konfronteret med alkohol undervejs i alkoholbehandlingen. Gennem praktiske øvelser kan man blive bedre til at tackle udfordringerne. Styrken ved kognitiv terapi er, at man gennem behandlingen lærer et sæt strategier, som man kan arbejde videre med efter behandlingsforløbet - og som kan bruges næste gang man står overfor nye problemer.
Læs mere om kognitiv terapi
Den Motiverende Samtale
Den Motiverende Samtale (også kaldet Motiverende Interview - MI) er en evidensbaseret samtaleteknik, der bruges at skabe indre motivation til forandring. Den motiverende samtale har fokus på den enkelte person i behandling, så han eller hun selv sætter dagsordenen for hvad der skal ændres – og hvordan. Samtalerne tager udgangspunkt i, hvad personen i behandling ved og tænker om de temaer, der bliver talt om. Grundantagelsen i metoden er, at ambivalens eller manglende beslutsomhed er den vigtigste forhindring der skal overvindes for at skabe forudsætninger for forandring. Det er dermed centralt i metoden at undersøge denne ambivalens nærmere.
Læs mere om den motiverende samtale
Psykoterapeutisk samtaleterapi.
Følelser som vrede, sorg og glæde er ikke altid så velkendte i deres 'rene' form, når man lever med en afhængighed. Ofte vil forskellige følelser være blandet sammen, og man har måske ikke erfaring med at skelne dem fra hinanden. Ved at arbejde med at identificere dem, bliver det nemmere at forstå sig selv, at være nænsom med sig selv og efterhånden styrke de sider af personligheden, som er vigtige i konkurrencen med rusmidler.
Ved sammen med behandleren at gå på opdagelse og undersøge, hvordan følelsestilstande erkendes og kan påvirke de valg, som personen i behandlingen træffer kan der opstå den indsigt, at der reelt er mulighed for at træffe andre valg.
I denne del af behandlingen kan også kroppen og f.eks. vejrtrækningen inddrages, fordi vi ved, at følelser ofte gemmer sig i spændinger forskellige steder.
Metoden kræver en god og tryg relation mellem personen i behandling og terapeuten.
Læs mere om psykoterapi.
Mindfulness
Mindfulness er en måde at træne sindet i at være nærværende i nuet. Eller sagt med andre ord: Et centralt punkt i mindfulness er evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på det, der er lige nu. Følelser og tanker opleves som de er - men vurderes ikke, de observeres bare. At se på sine egne tanker lidt på afstand kan give et billede af ens tankemønstre, og en indsigt i hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres. Bevidsthed om sig selv og sine reaktioner giver mulighed for objektivt at forholde sig hvad der måtte opstå i nuet.
Se video om Mindfulness
NADA-øreakupunktur
Vi tilbyder NADA-øreakupunktur som et supplement til den øvrige behandling. For mange er den umiddelbare oplevelse af en NADA-behandling, at de føler ro samtidig med, at de er opmærksomme, fokuserede og kan tænke klart. NADA kan gives uden forudgående samtale og man skal ikke blotte sig hverken fysisk eller psykisk. Mange beskriver NADA som en slags “helle”, hvor de kan lade op.
Læs mere om NADA
NADA i den kommunale behandling af afhængighed